Wie zijn wij?

De vereniging

Zwem Goud

Het zwemmen voor gays en lesbo's is al geruime tijd mogelijk in Groningen. Vanaf eind 1997 hebben de zwemmers (en -sters) zich georganiseerd tot een afdeling binnen de Groninger Homo en Lesbo SportVereniging GOUD.

Sinds 15 januari 2000 heeft de zwemafdeling zich aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB en is daarmee ook gelijk lid van de Fédération Internationale de Natacion Amateur FINA. Hierbij is de naam van de zwemafdeling gewijzigd in Zwem Goud en is deze onafhankelijk van de overige afdelingen van GOUD komen te staan. Met lidmaatschap van de KNZB betekent het, dat alle door de leden van Zwem Goud gezwommen tijden - en eventuele records - ook officieel en wereldwijd erkend worden. Daarnaast heeft Zwem Goud door dit lidmaatschap de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse nationale en internationale toernooien.

Het ledental van de vereniging ligt rond de 38 leden - vrouwen en mannen - en daarmee is Zwem Goud een gemiddeld grote zwemvereniging.

Je kunt bij ons zwemmen op ieder niveau, van beginner tot zwemkampioen. Wel is het zo dat onze trainingen geen zwemlessen zijn. Je hoeft niet alle slagen te beheersen, maar we gaan er vanuit dat je wel enigszins kunt zwemmen. Tijdens de training zwem je dan in een baan met zwemmers van jouw niveau. Wanneer dat niveau verbetert kun je doorstromen naar een snellere baan. 

Tijdens de trainingen leer je de verschillende zwemslagen, keren en starten. En je bouwt conditie op natuurlijk! En als je het leuk vindt, kun je meedoen aan zgn. masterwedstrijden: er wordt dan gezwommen in leeftijdsgroepen van steeds 5 jaar. Je kunt zelfs mee naar het buitenland om daar mee te doen aan internationale zwemtoernooien. Kijk voor een idee over deze wedstrijden in onze agenda.

Doelstelling

Zwem Goud stelt zich ten doel het bevorderen en beoefenen van de wedstrijdzwemsport door homo's, lesbiënnes, biseksuelen en transgenders. Dit alles in een prettige, niet bedreigende omgeving. Wij proberen dit doel te bereiken door het organiseren van trainingen en wedstrijden en het deelnemen aan (inter-)nationale zwemwedstrijden.

Zwem Goud laat zien dat homoseksualiteit ook homosportiviteit, homosocialiteit en homosolidariteit is.

"Gay zwemmen"

Zwemmen is één van de meest populaire sporten onder homoseksuele mannen en vrouwen. In Nederland bestaan naast Zwem Goud nog een flink aantal andere zwemverenigingen en -groepen voor hen. Ze doen aan conditietraining, wedstrijdzwemmen, waterpolo en synchroonzwemmen. Samen hebben ze circa 800 leden. Ook buiten Nederland bestaan er veel gay zwemverenigingen. Europa telt er bijna 80. De grootste zijn te vinden in Londen, Parijs, Berlijn en Amsterdam.

Is zwemmen bij Zwem Goud nou echt anders dan bij een reguliere vereniging? Wat het zwemmen zelf betreft natuurlijk niet: er wordt fanatiek (en soms iets minder fanatiek) gezwommen en je kunt er vanuit gaan dat je een goeie conditie opbouwt bij ons. Maar bij Zwem Goud is jouw homoseksualiteit (of biseksualiteit/transgender zijn) de norm zodat je in alle veiligheid kunt sporten. Veiligheid om te zijn wie je bent, en je te uiten zoals je wilt. Maar we zijn uiteraard heterovriendelijk...

Zwem Goud's lidmaatschappen

Zwem Goud is lid van de volgende organisaties:

 • Landelijk Overleg LGBT-zwemmen:
  Het Landelijk Overleg is een regulier overleg tussen de besturen van de Nederlandse homozwemverenigingen. Doel is om met alle deelnemende verenigingen éénzelfde richting op te gaan, elkaar te helpen en de contacten tussen verenigingen te bevorderen.
 • European Gay & Lesbian Sport Federation EGLSF:
  De EGLSF heeft als doelstellingen: het bestrijden van discriminatie in de sport op grond van seksuele voorkeur; het stimuleren van integratie in de sport en emancipatie van lesbo's en homo's; het mogelijk maken en steunen van het openlijk uitkomen van homoseksulele mannen en vrouwen in de sport; het uitwisselen van informatie en coördinatie tussen Europese sportgroepen en toernooien; het ondersteunen van nieuwe homo-/lesbo- en gemengde groepen.
  Door ons lidmaatschap van EGLSF ondersteunen wij deze activiteiten. In de EGLSF werken dan 100 verenigingen samen en zij vertegenwoordigt meer dan 10.000 Europese sporters.
  Voor een aantal evenementen - zoals de Eurogames - krijg je als lid van een EGLSF-gelieerde organisatie korting op het inschrijfgeld.
 • De Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB